Meer dan een museum

Kruikje ter ere van de kabelwacht

In december 1941 en februari 1942 worden door onbekenden de kabels van de Duitse Weermacht doorgesneden. De burgemeester van Opperdoes werd daarom vanuit een represaillemaatregel verplicht om een ‘kabelwacht’ in te stellen. 226 mannelijke inwoners uit Opperdoes werden geselecteerd om gedurende 14 dagen deze kabelwacht uit te voeren. Deze inwoners moesten in de totaal 2 weken 4 keer een shift van 2 uur op wacht staan om verdere sabotagepogingen af te slaan.

 

Tijdens hun shift was het verboden voor de wachters om in gesprek te gaan met omstanders. Ze mochten wel onderling met elkaar praten en tussendoor roken.

 

Dit kruikje is achteraf gemaakt ter ere van het lopen van de Kabelwacht in maart 1942. Op het kruikje staat geschreven: ‘In regen, in sneeuw, in stikdonkere nacht, liepen wij verplicht de kabelwacht’. Dit kruikje staat momenteel in de expositie.

Deel dit item via

Bekijk gerelateerde items

Kruikje ter nagedachtenis aan de kabelwacht tijdens de Tweede Wereldoorlog langs de spoorlijn tussen Hoorn & Medemblik, Oorlogsmuseum Medemblik

Kruikje ter ere van de kabelwacht

In december 1941 en februari 1942 worden door onbekenden de kabels van de Duitse Weerma...
Collectie Oorlogsmuseum Medemblik Wervelwind

Luchttijdschriften

Strooibiljetten Strooibiljetten waren pamfletten die vanuit de vliegtuigen werden uitge...
Alladin Petroleum kachel uit de Tweede Wereldoorlog, dit is een collectiestuk van Oorlogsmuseum Medemblik, een leuk en interactief museum

Aladdin petroleum kachel

Deze Aladdin petroleum kachel stond als reservekachel bij een gezin metjonge kinderen. ...
Collectie Oorlogsmuseum Medemblik kristallen glaasje

Kristallen glaasje

De onmogelijke keuze van een binnenvaartschipper uit Enkhuizen  Tijdens de oorlog...