Meer dan een museum

Het Museumteam

Vrijwilligers zijn de Motor van het museum. Waar het team begin 2019 nog uit 8 enthousiastelingen bestond, groeide het team in 2023 door tot zo’n 90 vrijwilligers die zich met passie inzetten! Wat best wel uitzonderlijk is binnen de museumwereld, is dat de gemiddelde leeftijd binnen ons team op 43 jaar ligt.

Bekijk hieronder ons Smoelenboek, daar stellen jouw toekomstige collega’s zich aan je voor 😉

Even voorstellen

Ilja Schouten
Mijn naam is Ilja
Ik ben 53 jaar en ik ben in het dagelijks leven zelfstandig jachtschilder. Omdat ik wat meer onder de mensen wilde zijn ben ik opzoek gegaan naar vrijwilligerswerk wat bij mij paste, en dat heb ik gevonden in het oorlogsmuseum, omdat het onderwerp en de manier waarop het gebracht wordt mij heel erg aanspreekt. Vanaf januari 2023 ben ik elke vrijdag in het museum te vinden waar ik allerlei verschillende taken heb, van bezoekers ontvangen tot klassen begeleiden tot achter de bar in de keuken en ook de schoonmaak. Vrijwilliger zijn in het museum is als thuiskomen bij een warme familie. Door het enthousiasme van het team kan ik het iedereen aanraden.
Lees meer
Rina Swart-Wagenaar
Mijn naam is Rina
Ik ben een geboren Medemblikker en sinds juli ben ik met pensioen. Tja wat ga je dan met je tijd doen? In januari ben ik begonnen als vrijwilligster in het museum waar ik me gelijk thuis voelde . Ik heb bij de verschillende werkzaamheden meegelopen en meegekeken, de keuken is mijn favoriet geworden. Samen met Robin en Gerard de Blauwe Hap verzorgen voor de gasten vind ik erg leuk om te doen. Als ik buiten Medemblik ben trek ik het vest aan van het Educatief Centrum (Oorlogsmuseum) en breng ik folders rond. Kom het museum zeker eens met je gezin, familie, vrienden en school bezoeken om de herinneringen van de Tweede Wereld Oorlog levend te houden én maak zelf herinneringen, ze zijn kostbaar! Welkom bij dit museum met een fantastisch team !
Lees meer
Roy Cohen
Mijn naam is Roy
Hallo, ik ben Roy Ik ben 52 jaar en woon in Medemblik. Naast mijn vrijwilligerswerk bij de Schoof in Wervershoof zocht ik nog iets anders om te doen. Ik had de vrachtwagens van het oorlogsmuseum zien rijden en ben toen bij het museum gaan kijken. Ik wist niet wat ik zag, zo groot! Heidi en Lars zeiden dat ze nog vrijwilligers zochten en gaven me een rondleiding. Ik ben opgegroeid in de horeca in Medemblik en daardoor belandde ik in de keuken. Daar zet ik dingen klaar, snijd prei en uien voor de blauwe hap, frituur bittergarnituur en bak patat bij verjaardagspartijtjes. Daarbij laat ik me niet belemmeren door mijn beperking. Afgelopen week heb ik ook folders verspreid van het oorlogsmuseum en ons filmhuis . Ik ken nog niet iedereen, maar voel me al wel thuis binnen de organisatie. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om met mijn vrouw en dochter op stap te gaan. Daarnaast houd ik van motorrijden.
Lees meer
Gerard Kuiper
Mijn naam is Gerard
Hallo, ik ben Gerard, Sinds vorig jaar sta ik met regelmaat te koken voor de groepsarrangementen. Mijn (inmiddels overleden) schoonzoon Richard was vrijwilliger geworden hier en wij hoorden wekelijks zijn enthousiaste verhalen. Hij had het hier enorm naar zijn zin. Toen hij en Sonja vorig jaar wilden trouwen heb ik gezegd: ik regel het voor jullie en zo kwam ik in contact met Lars. De bruiloft was top geregeld allemaal en ondertussen was ik wel aangestoken met het museum virus. Koken is altijd een hobby van mij geweest en om dit te doen voor grote groepen en de Pontoongroep en de mensen blij te maken met een lekkere maaltijd, geeft mij heel veel voldoening. Ik hoop dit nog lang zo vol te houden en jullie nog vaak te zien.
Lees meer
Lars Rustenburg
Mijn naam is Lars
Al sinds de oprichting ben ik betrokken bij het museum toen ik – met enige drang 😉 – gevraagd werd om het 3e bestuurslid te zijn naast mijn ouders. In de functie van penningmeester droeg ik zorg voor de administratie, verzekeringen en vergunningen. Een leerzame klus als 18-jarige. Na het schrijven van de teksten voor het lespakket voor op school, werd mijn interesse gewekt om het Centrum door te ontwikkelen. Ik ben mijn ouders zeer dankbaar dat ze in 2018 mij de vrijheid geboden hebben om het Educatief W.O.II Centrum – hun kindje – door te mogen ontwikkelen tot het volwaardige museum wat we er nu met het hele Museumteam van gemaakt hebben! Als museumdirecteur ben ik trots op wat we de afgelopen 5 jaar hebben neergezet, voel ik me uiterst verantwoordelijk in alle actualiteiten die ons overkomen en zie ik er naar uit om met het Museumteam onze maatschappelijke rol binnen de samenleving, nog groter te maken!
Lees meer
Sietze Voorhaar
Mijn naam is Sietze
Ik ben 15 jaar oud en ik ben sinds 3 juli ’21 een actieve vrijwilliger bij het museum en ben daar bijna elke zaterdag te vinden. Ik woon zelf in Hoorn waar ik ook op school zit, die heet de OSG. In het begin van het schooljaar kreeg ik de opdracht van mijn school om een maatschappelijke stage te doen. Toen ik aan het rondzoeken was naar een leuke stage kwam ik de advertentie van het museum tegen. Ik wist meteen dat ik daar mijn stage wilde doen omdat ik een erg grote passie heb voor de Tweede Wereldoorlog. Ik nam gelijk contact op, kwam bij Lars uit en we maakten een afspraak. Helaas kwam door de pandemie daar in het begin weinig van terecht waardoor ik pas laat aan mijn stage kon beginnen. Dit was een probleem, omdat mijn schooljaar bijna eindigde. Ik wilde eigenlijk geen andere stage dan deze, omdat het mij zo leuk leek. Uiteindelijk heb ik mijn stage evengoed kunnen doen en ben ik aansluitend direct vrijwilliger geworden. Ik hoop nog heel lang vrijwilliger te blijven en elke bezoeker een fantastische dag te bezorgen!
Lees meer
Sietske Rustenburg
Mijn naam is Sietske
Samen met mijn man zijn wij de oprichters van het Oorlogsmuseum. Over deze bijzondere totstandkoming is meer te lezen op onze site www.oorlogsmuseummedemblik.nl Samen met onze kinderen en inmiddels ook hun partners hebben wij elk ons eigen plekje en taak gevonden binnen het museum. Naast de opmaak en creatieve aankleding van het oorlogsmuseum ben ik ook actief in het onderzoeken van de lokale WOII-verhalen hier uit de omgeving. Vooraf had ik niet verwacht dat ik beide taken zo ontzettend leuk zou vinden! Ook onderhoud ik het contact met diverse organisaties en stichtingen waar we mee samen werken. En tenslotte natuurlijk ons hoofddoel; het ontvangen van schoolklassen, contact onderhouden met de scholen, inplannen van hun bezoeken en zorgen dat het bijbehorende lesmateriaal up-to-date blijft. En dit alles samen met onze vrijwilligers en andere betrokkenen; want dat is ons andere doel: dat het Oorlogsmuseum maatschappij breed gedragen wordt !
Lees meer
Rik Brandjes
Mijn naam is Rik
Ik ben al drie jaar actief in het Oorlogsmuseum. Het eerste jaar heb ik achter de schermen geholpen. Toen heb ik geleerd te werken aan de GMC vrachtwagens en ook om te rijden in een GMC. Toen we na de coronatijd weer opengingen was er de vraag of ik ook met bezoekers wilde gaan helpen, dit leek me heel leuk. Binnen het museum doe ik van alles, het leukst om te doen vind ik de Monumententour door Gemeente Medemblik, daar komen mijn 2 passies samen. Ik weet veel van de oorlog af, omdat ik vanaf kinds af aan al geïnteresseerd ben geweest in de Tweede Wereldoorlog. In de afgelopen 18 jaar heb ik meerdere mensen met dezelfde interesse en veteranen mogen spreken. Ook heb ik uiteraard veel boeken over de Tweede Wereldoorlog gelezen. Deze kennis wil ik graag doorgeven aan de jeugd, want zoals mijn motto luidt: vrijheid is niet gratis !
Lees meer
Rick van der Veen
Mijn naam is Rick
Ik ben bij het museum gekomen via mijn ouders. Die zitten namelijk in de organisatie van de bokkentoer. Begin oktober waren mijn ouders bij het museum voor een rondleiding aangezien het museum dit jaar voor het eerst meedeed met de bokkentoer, door al het enthousiasme en de vraag naar vrijwilligers heb ik mij diezelfde avond nog aangemeld. Meteen de volgende dag kon ik al langskomen voor een rondleiding en ook ik was meteen onder de indruk van het enthousiasme waar iedereen mee werkt. Sinds die dag ben ik wekelijks in het museum te vinden en daar werk ik samen met de rest van de technische vrijwilligers om alle vrachtwagens rijdend te houden. Als dagelijks beroep ben ik monteur bij Renault Stokman, dus de voorliefde voor sleutelen die was er al. Inmiddels ben ik bezig met mijn vrachtwagen rijbewijs zodat ik ook kan helpen met rondritten. In de toekomst zou ik ook graag mee willen helpen met rondleidingen geven en technische informatie vertellen over de wagens.
Lees meer
Rézlin Kiekebos
Mijn naam is Rèzlin
Sinds de opening van het Museum in 2015 ben ik hier te vinden als vrijwilliger. Samen met mijn ouders, broers en zusje hebben we dit Oorlogsmuseum opgericht. Doordat mijn vader altijd al een passie heeft gehad voor de WO2 en mijn moeder daar ook in mee ging, zijn wij van jongs af aan met dit onderwerp in aanraking gekomen en heb óók ik hier een passie voor ontwikkeld. Naast mijn werkzaamheden in het Museum ben ik leerkracht basisonderwijs en heb ik daardoor goed kunnen ondersteunen in het ontwikkelen van het educatieve aanbod. Binnen het Oorlogsmuseum kan ik volledig mijn ei kwijt, ik vind het onder andere fantastisch om er zorg voor te mogen dragen dat bezoekers een onvergetelijke dag beleven. Ik hoop jullie gauw weer te mogen ontmoeten zodra het Museum de deuren weer mag openen!
Lees meer
Peter Angevare
Mijn naam is Peter
Sinds een aantal maanden actief als vrijwilliger. Eigenlijk ben ik overal aanwezig, maar mijn passie ligt vooral bij het overbrengen van historische gebeurtenissen van de W.O.II in onze expositieruimte “Weg naar de Vrijheid”. Dit komt mede doordat ik bij Defensie heb gewerkt als militair en momenteel al weer een langere tijd werkzaam ben bij het PWN. De passie voor de W.O.II is er al van jongs af aan. Ik vind het dan ook geweldig dat ik de kans heb gekregen bij het Museum om mijn passie over te brengen op jong en oud, want let wel “Oorlog hoort in een Museum”. Ik hoop hier dan ook nog heel lang werkzaam te mogen zijn en samen te werken met alle gepassioneerde vrijwilligers. Ik heb inmiddels al heel veel mensen ontmoet binnen en buiten het museum, en alle anderen. Tot snel in ons prachtige Oorlogsmuseum !
Lees meer
Paulien Ursem
Mijn naam is Paulien
Ik ben al een aantal jaren bevriend met Sietske. En zodoende heb ik wel wat van de passie voor WOII van Robin meegekregen en de ideeën en uiteindelijke plannen en realisering van het museum. Ik had heel graag, het allerliefst, als vrijwilliger in het museum meegewerkt, met name met schoolklassen. Maar door een auto-ongeluk waar ik hersenletsel aan heb overgehouden, is dat voor mij niet te doen. Ik ben inmiddels helemaal afgekeurd en kan niet meer tegen drukte en ben snel overprikkeld. Hiervoor was ik werkzaam in het basisonderwijs en omdat taal echt mijn ding was en nog steeds is, heb ik nu de taak om de nieuwsbrieven en ander leeswerk na te lopen op spelfouten en zinsbouw. Ik ben dus meer achter de schermen bezig en hoop zo mijn steentje bij te dragen aan het reilen en zeilen van het museum. Ik heb ontzettend veel bewondering voor ieder die meehelpt om dit museum naar een steeds hoger level te tillen. Dat doe je samen. Geweldig !!!
Lees meer
Myrthe Dekkers
Mijn naam is Myrthe
Ik ben 23 jaar en sinds vorig jaar september (2021) vrijwilliger bij het Oorlogsmuseum. Na een ontzettend leuke familiedag heb ik me meteen aangemeld bij deze leuke organisatie en groep mensen. Ik help voornamelijk in het dorpje van het museum met het begeleiden van de Experience Tour, in de bediening achter de bar en als het kan ga ik graag mee met een rondrit. Ik vind het vooral leuk om uitleg te geven, mensen te helpen, iets te vertellen en ik word vrolijk van het omgaan met kinderen. Iedere keer ga ik met plezier naar het museum toe en ik word er, uiteraard, vrolijk van als mensen zichtbaar een leuke dag hebben en tevreden naar huis gaan. De gezellige sfeer is ontzettend fijn en er is ook veel ruimte om te lachen, waardoor ik me erg thuis voel. Naast dit vrijwilligerswerk ben ik docent Nederlands op het Clusius College in Hoorn. Hier geef ik les aan alle leerjaren (1-4) in het vmbo (basis/kader/gemengd). Dit maakt dat ik het gewend ben om voor grotere groepen te spreken en dat ik
Lees meer
Miranda Janse
Mijn naam is Miranda
Door het enthousiasme van mijn jongens, waarvan er één in de Pontoon Group ‘40 – ‘45 zit, ben ik sinds 1 julie 2019 begonnen als vrijwilliger in het Oorlogsmuseum. Dit doe ik met heel veel plezier. Naast mijn vrijwilligerswerk bij het Oorlogsmuseum werk ik parttime in een groentebedrijf en zorg ik voor het gezin met man, twee zoons en onze hond. Ik hoop dat het museum snel weer open mag en we weer bezoekers mogen ontvangen en hen een hele mooie dag mogen bezorgen. Hopelijk ontmoet ik u snel in het Oorlogsmuseum!
Lees meer
Janita Rustenburg
Mijn naam is Janita
Sinds 2020 ben ik te vinden als vrijwilliger bij het Oorlogsmuseum hier in Medemblik. Al van jongs af aan ben ik erg geïnteresseerd in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Het was mijn favoriete onderwerp tijdens geschiedenisles en ik las er ook graag boeken over. Via mijn vriend ben ik betrokken geraakt bij het museum en sindsdien ben ik daar vrijwilliger. Ik vind het ontzettend leuk om bezoekers een mooie dag te geven die ze niet snel meer vergeten! Daarnaast help ik sinds de lockdown mee in het proces om ‘museum geregistreerd’ te worden. Ook help ik mee met de fondsenwerving voor de nog te realiseren uitbreiding ‘Weg naar Vrijheid’. Ik hoop jullie gauw weer te mogen ontmoeten zodra het Museum de deuren weer mag openen!
Lees meer
Mats Truijens
Mijn naam is Mats
Ik ben vrijwilliger bij het museum sinds maart 2022, toen ik mijn maatschappelijke stage begon voor mijn school. Ik begon met helpen met het onderhouden van de voertuigen bij het museum, en in 2023 ging ik vooral op zondagen helpen met de gasten. Ik had het Oorlogsmuseum gekozen omdat ik al langer een interesse heb in geschiedenis, en vooral de Tweede Wereld Oorlog, en sinds dit museum een van de weinige WO2 museums is in de buurt, was het een perfecte match. Omdat ik nog op de middelbare school zit, kan het moeilijk zijn om doordeweeks te helpen, en al helemaal omdat ik 45 minuten moet fietsen naar het museum. Daarom ben ik vaker in het museum tijdens vakanties, omdat ik dan tijd vrij heb naast mijn andere bijbaantje. Het leukste aan werken bij het museum vind ik wel de verhalen die ik hoor van gasten, waardoor ik soms zelf ook wat nieuws leer over de Tweede Wereld Oorlog. Verder geniet ik nog van Gamen en modelbouw (vooral pantserwagens) in mijn vrije tijd.
Lees meer
Heidi Rustenburg
Mijn naam is Heidi
Ik ben een 21 jarige studente en dochter van oprichters Robin en Sietske Rustenburg. Sinds mijn vader zijn eerste GMC en Jeep kocht, ben ik aangestoken met het ‘Groene virus’ en heb ik een passie gekregen voor de geschiedenis van de 2e wereldoorlog. In 2015 ben ik begonnen als vrijwilliger in het museum en sindsdien doe ik dat met veel plezier. In het museum ben ik met veel diverse werkzaamheden bezig. Dit gaat van onderhoud en opbouwwerkzaamheden, zoals schilderen en schoonmaken tot gasten begeleiden en bedienen bij bijvoorbeeld kinderfeestjes en bezoek. Helaas kunnen we geen gasten ontvangen door Covid-19, maar ik hoop jullie weer gauw te kunnen ontmoeten in het museum. Tot dan!angen door Covid-19, maar ik hoop jullie weer gauw te kunnen ontmoeten in het museum. Tot dan!
Lees meer
Hans Altena
Mijn naam is Hans
Interesse voor historie en gepassioneerd zijn, zijn twee zaken die maken dat ik mij al decennia lang inzet als vrijwilliger bij diverse organisaties. Tussen 1981 en 2009 als vrijwilliger bij een landelijke stichting die oude NS treinen wist te bewaren. Vanaf 2010 heb ik mij verder gespecialiseerd in de geschiedenis van de Geallieerde Spoorwegen. Samen met een aantal andere vrijwilligers heb ik sindsdien een complete bevrijdingstrein gerestaureerd. Uniek in Nederland ! Zo kwam in 2016 ook het Oorlogsmuseum in beeld en was een samenwerking voorop gesteld. Het liep anders en onze wegen scheiden weer, maar ik was gefascineerd geraakt door het doel dat het Oorlogsmuseum en de Pontoon Group ‘40 – ‘45 in het bijzonder zichzelf ten doel had gesteld. Bij gelegenheid sluit ik mij bij jullie aan riep ik begin 2018. Nu in 2022 is dat een feit en heb ik speciaal voor het museum ook mijn groot rijbewijs gehaald. Ik wil ‘voelen’, om met de woorden van oprichter Robin Rustenburg te
Lees meer
Annemiek Botman
Mijn naam is Annemiek
Ik ben sinds 2020 actief als vrijwilliger bij het oorlogsmuseum. Het begon op een zaterdag, eind 2019. We waren al een paar keer langs gelopen en waren nieuwsgierig naar wat er achter dat fabriekspandje schuil ging. Even een half uurtje kijken werd een hele middag en we raakten aan de praat met Lars. Ik vertelde hem over mijn vader die zijn oorlogservaringen had opgeschreven. Lars zijn interesse was gewekt en een paar dagen later bladerden we samen het dagboek door. Andersom vond ik het kneuterige oorlogsdorpje helemaal geweldig. Wat herkenbaar al die spulletjes uit de oude tijd, het cafeetje, de ouderwetse tafelkleedjes. Ik voelde me er erg thuis en vroeg aan Lars of ik wat voor hen kon betekenen. Het duurde niet lang voor ik daar zelf de koffiekopjes vol mocht schenken, het escaperoom-spel mocht uitleggen en de klassen mocht begeleiden. Ik heb het er erg naar mijn zin en voel me er super welkom. Nu in coronatijd help ik met de registratie van de objecten
Lees meer
Femke van Geffen
Mijn naam is Femke
Sinds november 2021 ben ik begonnen met de opleiding Service Medewerkster op het Horizon college te Hoorn. Voor deze opleiding moet ik twee keer een stage lopen. Mijn eerste stage is hier bij het Oorlogsmuseum en ik loop hier nu al ruim twee maanden mee ! In deze twee maanden heb ik al superveel geleerd en gedaan. Zo heb ik bijvoorbeeld meegeholpen met het inrichten van de militaire expositie, geholpen in het depot van het museum en heb ik de krantenregistratie gedaan. Zelf vind ik de Tweede Wereldoorlog ook een erg interessant onderwerp. Ik hoop dat we snel weer boekingen krijgen, zodat ik alle geïnteresseerde (net zoals ik zelf ben) kan rondleiden.
Lees meer
Cor Schoens
Mijn naam is Cor
Ik ben 71 jaar en zit niet graag thuis achter de geraniums. Zo’n 40 jaar ben ik al actief als vrijwilliger, van scoutingleider tot voorzitter van een dorpskrant, veel heeft mijn pad gekruist. Ergens in december vorig jaar kwam ik Lars tegen en hij vertelde mij over het Oorlogsmuseum in Medemblik. Al vanaf mijn jonge jaren ben ik erg geïnteresseerd in de 2e wereldoorlog en vroeg of ik eens mocht komen kijken en dat ik mogelijk wat taken op mij zou kunnen nemen. Natuurlijk was dit direct een goed plan. In de gedachte in een hal te komen met een aantal auto’s, was mijn verbazing groot toen ik zag wat er allemaal te zien is en wat er allemaal gepresteerd wordt door de staf en de vele vrijwilligers. Erg indrukwekkend. Momenteel kijk ik nog wat rond om een passende taak te vinden. Ik ga bij Rèzlin zien hoe het is om een schoolklas te begeleiden en zit in een werkgroep die bekijkt wat we met het filmhuis kunnen gaan doen. Tevens kijk ik mee bij het opzetten van een vlieg
Lees meer
Bodil Mackaaij
Mijn naam is Bodil
Sinds 2018 ben ik actief als vrijwilliger bij het Oorlogsmuseum. Daarnaast ben ik ook bestuurslid. Mijn vriend had de familie Rustenburg leren kennen toen ze nog in het beginstadium van het museum zaten. Na een paar keer mee te zijn geweest naar het museum en een evenement zijn we eigenlijk onafscheidelijk geworden. We komen regelmatig bij het museum om te helpen en gaan vaak mee met evenementen. De vrijwilligersgroep is inmiddels een grote vriendengroep geworden. Wat ik persoonlijk leuk vind aan het museum is dat het veelzijdig is. Je kunt een rondleiding krijgen door het museum, een workshop doen, een rondrit en nog veel meer. Het is nooit saai bij het Oorlogsmuseum en ik raad iedereen daarom zeker aan om het museum te komen bezoeken. Mocht je dus een leuk uitje zoeken of een plek voor een feest, kom dan zeker een keer kijken!
Lees meer
Ilja Schouten
Mijn naam is Ilja
Ik ben 53 jaar en ik ben in het dagelijks leven zelfstandig jachtschilder. Omdat ik wat meer onder de mensen wilde zijn ben ik opzoek gegaan naar vrijwilligerswerk wat bij mij paste, en dat heb ik gevonden in het oorlogsmuseum, omdat het onderwerp en de manier waarop het gebracht wordt mij heel erg aanspreekt. Vanaf januari 2023 ben ik elke vrijdag in het museum te vinden waar ik allerlei verschillende taken heb, van bezoekers ontvangen tot klassen begeleiden tot achter de bar in de keuken en ook de schoonmaak. Vrijwilliger zijn in het museum is als thuiskomen bij een warme familie. Door het enthousiasme van het team kan ik het iedereen aanraden.
Lees meer
Rina Swart-Wagenaar
Mijn naam is Rina
Ik ben een geboren Medemblikker en sinds juli ben ik met pensioen. Tja wat ga je dan met je tijd doen? In januari ben ik begonnen als vrijwilligster in het museum waar ik me gelijk thuis voelde . Ik heb bij de verschillende werkzaamheden meegelopen en meegekeken, de keuken is mijn favoriet geworden. Samen met Robin en Gerard de Blauwe Hap verzorgen voor de gasten vind ik erg leuk om te doen. Als ik buiten Medemblik ben trek ik het vest aan van het Educatief Centrum (Oorlogsmuseum) en breng ik folders rond. Kom het museum zeker eens met je gezin, familie, vrienden en school bezoeken om de herinneringen van de Tweede Wereld Oorlog levend te houden én maak zelf herinneringen, ze zijn kostbaar! Welkom bij dit museum met een fantastisch team !
Lees meer
Roy Cohen
Mijn naam is Roy
Hallo, ik ben Roy Ik ben 52 jaar en woon in Medemblik. Naast mijn vrijwilligerswerk bij de Schoof in Wervershoof zocht ik nog iets anders om te doen. Ik had de vrachtwagens van het oorlogsmuseum zien rijden en ben toen bij het museum gaan kijken. Ik wist niet wat ik zag, zo groot! Heidi en Lars zeiden dat ze nog vrijwilligers zochten en gaven me een rondleiding. Ik ben opgegroeid in de horeca in Medemblik en daardoor belandde ik in de keuken. Daar zet ik dingen klaar, snijd prei en uien voor de blauwe hap, frituur bittergarnituur en bak patat bij verjaardagspartijtjes. Daarbij laat ik me niet belemmeren door mijn beperking. Afgelopen week heb ik ook folders verspreid van het oorlogsmuseum en ons filmhuis . Ik ken nog niet iedereen, maar voel me al wel thuis binnen de organisatie. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om met mijn vrouw en dochter op stap te gaan. Daarnaast houd ik van motorrijden.
Lees meer
Gerard Kuiper
Mijn naam is Gerard
Hallo, ik ben Gerard, Sinds vorig jaar sta ik met regelmaat te koken voor de groepsarrangementen. Mijn (inmiddels overleden) schoonzoon Richard was vrijwilliger geworden hier en wij hoorden wekelijks zijn enthousiaste verhalen. Hij had het hier enorm naar zijn zin. Toen hij en Sonja vorig jaar wilden trouwen heb ik gezegd: ik regel het voor jullie en zo kwam ik in contact met Lars. De bruiloft was top geregeld allemaal en ondertussen was ik wel aangestoken met het museum virus. Koken is altijd een hobby van mij geweest en om dit te doen voor grote groepen en de Pontoongroep en de mensen blij te maken met een lekkere maaltijd, geeft mij heel veel voldoening. Ik hoop dit nog lang zo vol te houden en jullie nog vaak te zien.
Lees meer
Lars Rustenburg
Mijn naam is Lars
Al sinds de oprichting ben ik betrokken bij het museum toen ik – met enige drang 😉 – gevraagd werd om het 3e bestuurslid te zijn naast mijn ouders. In de functie van penningmeester droeg ik zorg voor de administratie, verzekeringen en vergunningen. Een leerzame klus als 18-jarige. Na het schrijven van de teksten voor het lespakket voor op school, werd mijn interesse gewekt om het Centrum door te ontwikkelen. Ik ben mijn ouders zeer dankbaar dat ze in 2018 mij de vrijheid geboden hebben om het Educatief W.O.II Centrum – hun kindje – door te mogen ontwikkelen tot het volwaardige museum wat we er nu met het hele Museumteam van gemaakt hebben! Als museumdirecteur ben ik trots op wat we de afgelopen 5 jaar hebben neergezet, voel ik me uiterst verantwoordelijk in alle actualiteiten die ons overkomen en zie ik er naar uit om met het Museumteam onze maatschappelijke rol binnen de samenleving, nog groter te maken!
Lees meer
Sietze Voorhaar
Mijn naam is Sietze
Ik ben 15 jaar oud en ik ben sinds 3 juli ’21 een actieve vrijwilliger bij het museum en ben daar bijna elke zaterdag te vinden. Ik woon zelf in Hoorn waar ik ook op school zit, die heet de OSG. In het begin van het schooljaar kreeg ik de opdracht van mijn school om een maatschappelijke stage te doen. Toen ik aan het rondzoeken was naar een leuke stage kwam ik de advertentie van het museum tegen. Ik wist meteen dat ik daar mijn stage wilde doen omdat ik een erg grote passie heb voor de Tweede Wereldoorlog. Ik nam gelijk contact op, kwam bij Lars uit en we maakten een afspraak. Helaas kwam door de pandemie daar in het begin weinig van terecht waardoor ik pas laat aan mijn stage kon beginnen. Dit was een probleem, omdat mijn schooljaar bijna eindigde. Ik wilde eigenlijk geen andere stage dan deze, omdat het mij zo leuk leek. Uiteindelijk heb ik mijn stage evengoed kunnen doen en ben ik aansluitend direct vrijwilliger geworden. Ik hoop nog heel lang vrijwilliger te blijven en elke bezoeker een fantastische dag te bezorgen!
Lees meer