Meer dan een museum

Museumkaart

Sinds 1 januari 2023 is het óók mogelijk om ons museum te bezoeken met de Museumkaart!
Hierbij kun je niet alleen gratis naar binnen bij ons museum om op eigen gemak rond te kijken, maar zijn óók onze Experience Tours volgens Escaperoom-concept gratis toegankelijk!

Wil je meer te weten komen over de manieren waarop je ons museum kunt bezoeken? Klik dan hier.
Gelijk tickets reserveren? Klik dan op onderstaande knop!

Een leuk weetje: In 2024 heeft Oorlogsmuseum Medemblik het predicaat ‘Kidsproof’ mogen ontvangen!

Museumkids

Na het bezoek aan het museum kunnen kinderen
met de Museum Kids kaart een inspectie (review)
voor ons museum uitvoeren. Wij ontvangen graag
deze inspecties zodat wij ons aan het einde van het
jaar Kidsproof mogen noemen bij de Museumkaart!

Help jij ons dit te behalen? Je kunt je ‘inspectie’ hier invullen. Alvast bedankt!

Bij het doen van de inspectie help je niet alleen het museum, maar help je ook je leeftijdsgenootjes die
hulp krijgen van Stichting War Child. Wij doneren
namelijk voor elke inspectie €0,50 aan Stichting War Child!

Kinderen kruipen uit tunnel tijdens een Escaperoom in een museum en doen allemaal opdrachten
Rondrit legervoertuigen met bezoekers tijdens een herdenkingsevenement over de Tweede Wereldoorlog
Mooi dorpspleintje met hink-stap-sprong, klimrek en winkeltjes in een overdekt museum over de Tweede Wereldoorlog
Kleine jongen verkleed als soldaat staat tijdens zijn kinderfeestje voor een legervoertuig waar hij met zijn vriendjes mee wordt opgehaald
Soldaat in legeruniform staat in een militaire display met noodbrug, GMC Toolset met museuminformatie in een Oorlogsmuseum
Blije kinderen eten patat met een snack tijdens een stoer jongens kinderfeestje in een leuk militair museum over het leger
Oud klaslokaaltje in een museum met schoolbanken, oude landkaarten, opgezette dieren, schoolbord
Tweede Wereldoorlog Legervoertuigen die in een Oorlogsmuseum staan, GMC CCKW353
Een oude tafel met tafelkleed en stoelen in het oude bruincafé van een Oorlogsmuseum
Oude man kruipt door geheime tunnel tijdens escaperoom in een Tweede Wereldoorlog Museum

Verkooppunt Museumkaart

Bij ons is het ook mogelijk om een Museumkaart te kopen! Het voordeel is dat je de kaart meteen kunt gebruiken en dus niet meer de losse entreeprijs voor het bezoek hoeft te betalen!


Wij verkopen de volgende kaarten in het museum:
– Museumkaart…………….. €75
– Museumkaart Jongeren…….. €39Hoe werkt de aankoop van een museumkaart?
In het museum koop je een tijdelijke kaart in de vorm van een envelop die voor vijf museumbezoeken en maximaal 31 dagen geldig is. Na aankoop van de tijdelijke kaart kun je de kaart online registreren en ontvang je jouw definitieve Museumkaart per post.

De Museumkaart

Ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben een Museumjaarkaart. Deze kaart kost voor volwassenen €75 en voor kinderen €39.

Met de Museumkaart kun je ruim 500 musea gratis bezoeken en sinds 2023, ook Oorlogsmuseum Medemblik! Een Museumkaart heb je met een paar bezoekjes al terugverdiend! Een museum mag alleen meedoen met de Museumkaart als het museum het predicaat ‘Museum Geregistreerd’ heeft.

Museum Geregistreerd worden

In oktober 2017 is Oorlogsmuseum Medemblik officieel geopend. Twee jaar later, eind 2019, zijn we vol enthousiasme begonnen aan de eerste stappen om ‘Museum Geregistreerd’ te worden.

Zo moesten we de vijf kerntaken implementeren in onze bedrijfsvoering en verder voldoen aan 17 criteria die verspreid zijn over de drie pijlers: Bedrijfsvoering, Collectie en Publiek.

Het proces kort uitgelegd

Omdat we als relatief jong museum nog volop in de ontwikkelingsfase zaten, konden we tijdens het ontwikkelen gelijk de vijf kerntaken en 17 criteria implementeren.

We hebben veel gehad aan het advies van collega-musea, auditoren van het Museumregister én de hulp van een studente van de Reinwardt Academie. Het hele proces duurde 3 jaar om diverse protocollen op te stellen, allerlei zaken te registeren zoals collectie en standplaatsplattegronden, diverse museale codes toe te passen en meermalig getoetst te worden en feedback te krijgen van het Museumregister.

Museumregistratie behaald

Exact vijf jaar na de opening in oktober 2017, is het ons gelukt om in oktober 2022 het predicaat ‘Museum Geregistreerd’ te halen!

In deze vijf jaar zijn we doorgegroeid van 225m2 naar 3.000m2 museum, zijn we van 8 enthousiastelingen doorgegroeid naar een team van 90 vrijwilligers, hebben we enorm veel activiteiten en museaal aanbod ontwikkeld, ontvangen we jaarlijks inmiddels ruim 150 schoolklassen, zo’n 250 groepsarrangementen en alles bij elkaar zo’n 15.000 bezoekers én zijn we dus ‘Museum Geregistreerd’ geraakt. We kijken als museumteam met trots terug op deze fase!

Geregistreerd zijn levert op:

- We zijn professioneel museum waarbij de organisatie en bedrijfsvoering als een huis gefundeerd staat op allerlei protocollen en werkwijzen waar we goed over nagedacht hebben.
- We mogen met dit predicaat lid zijn van de Museumvereniging wat een voorwaarde is om mee te mogen doen met de Museumkaart.
- We komen met dit predicaat in aanmerking voor structurele subsidie bij onze gemeente Medemblik, dit betekend voor 2023 €10.000 en voor 2024 €62.000 en zal in de komende jaren nog doorstijgen.
- Subsidieaanvragen die we doen bij fondsen zullen veel eerder gehonoreerd worden nu we het predicaat hebben doordat de fondsen weten dat alles bij ons museum goed is geregeld.

Meer over de Museumregistratie

Als je inhoudelijk meer wilt weten over de Museumregistratie dan kun je het beste kijken op Museumregister Nederland.

Ben je ook betrokken bij een museum en wil je meer informatie hoe wij de Museumregistratie behaald hebben, neem dan zeker even contact met ons op.