Meer dan een museum

Museum bezoeken

Oorlogsmuseum Medemblik bestaat uit twee exposities:

1. ‘Weg naar Vrijheid’ (over de militaire kant)
2. ‘Keuzes in Almersdorp’ (over de burgerlijke kant)

Je kunt het museum tijdens onze openingstijden op de traditionele manier bezoeken door vrij rond te kijken en de verhalen te lezen.

Wil je de verhaallijn écht meekrijgen zoals het Museumteam het heeft opgezet, dan raden we je aan om één van de twee Experience Tours te beleven. Een Experience Tour duurt 2 uur en daar kies je een tijdslot voor. De rest van de dag kun je vrij rondkijken door het hele museum.

Introductievideo

Hoe bezoekt u ons?

Oud klaslokaaltje in een museum met schoolbanken, oude landkaarten, opgezette dieren, schoolbord
Kinderen kruipen uit tunnel tijdens een Escaperoom in een museum en doen allemaal opdrachten
Oude man kruipt door geheime tunnel tijdens escaperoom in een Tweede Wereldoorlog Museum
Een Tweede Wereldoorlog krant ligt op tafel in een oud bruincafé in een Oorlogsmuseum
Een oude tafel met tafelkleed en stoelen in het oude bruincafé van een Oorlogsmuseum
Mooi dorpspleintje met hink-stap-sprong, klimrek en winkeltjes in een overdekt museum over de Tweede Wereldoorlog

Experience Tour:
Keuzes in Almersdorp

Ontdek met deze Experience Tour de burgerlijke kant van de oorlog in een overdekt dorpje, gebouwd en ingericht in jaren ’40 stijl.

meer informatie

Mensen bezoeken een militair legermuseum en kijken naar legervoertuigen, motoren, boten, tanks, kanonnen en wapens
Type Treinwagon uit de Tweede Wereldoorlog die gebruikt is voor de deportaties naar de concentratiekampen, staat in een Oorlogsmuseum
Tweede Wereldoorlog Legervoertuigen die in een Oorlogsmuseum staan, GMC CCKW353
Bezoekers spelen de militaire Escaperoom met elkaar in een Oorlogsmuseum met een opdracht in de Tweede Wereldoorlog Warroom
Militaire display met legervoertuigen, noodbruggen, poppen met uniform, tanks, kanonnen en wapens uit de Tweede Wereldoorlog
Mensen bezoeken een militair legermuseum en kijken naar legervoertuigen, motoren, boten, tanks, kanonnen en wapens

Experience Tour:
Weg naar Vrijheid

Beleef met deze Experience Tour 5 onbekende, maar zéér belangrijke operaties/verhalen die nodig waren voor onze vrijheid nu!

meer informatie

Mooi dorpspleintje met hink-stap-sprong, klimrek en winkeltjes in een overdekt museum over de Tweede Wereldoorlog
Soldaat in legeruniform staat in een militaire display met noodbrug, GMC Toolset met museuminformatie in een Oorlogsmuseum
Een bezoeker van een museum leest een krant uit de Tweede Wereldoorlog
Mensen bezoeken een museum over de Tweede Wereldoorlog en bekijken spullen zoals een legerauto en een legerboot
Interessante verhalen over Tweede Wereldoorlog spullen uit het Amerikaanse leger in een Oorlogsmuseum
Zeldzame spullen van het leger uit de Tweede Wereldoorlog in een militair museum

Traditioneel bezoek:
Vrij rondkijken

Ga terug in de tijd, bekijk op eigen gemak de in-detail ingerichte exposities én ontdek de verhalen achter onbekende gebeurtenissen.

meer informatie

Plattegrond

Entree

De hoofdingang bevindt zich aan de achterzijde van het Oorlogsmuseum. Volg de entreebordjes om via de hoofdingang het museum binnen te gaan. In de garderobe bij de hoofdingang is het mogelijk om uw jas op te hangen en uw tas in een kluisje op te bergen. (de ingang is rolstoeltoegankelijk, ontdek hier meer over onze toegankelijkheid).

Bevrijdingszaal

De sfeervolle Bevrijdingszaal is de ontvangstruimte. Je stapt gelijk een hele andere wereld binnen!

In de Bevrijdingszaal draait vrolijke jaren ’40 muziek, je kunt een kijkje nemen in de Museumshop en bij Rosi’s Gaarkeuken een drankje en wat lekkers bestellen. Voor/tijdens/na het bezoek kun je in de Bevrijdingszaal onbezorgd plaats nemen. De Bevrijdingszaal is rolstoeltoegankelijk en er bevindt zich een invalidetoilet.

Jaren '40 Bioscoop-Theaterzaal

De Bioscoop-Theaterzaal is zoveel als mogelijk ingericht als jaren ’40 Scala-theater met een maximum van 90 zitplaatsen. De zaal heeft een prachtig houten podium, professionele projector op bijbehorend bioscoopdoek, een Surround-Sound beleving en heeft een coulisse voor de acteurs. Deze zaal is alleen geopend tijdens lezingenfilmhuisavonden en boekingen van groepsarrangementen.

Expositie ‘Keuzes in Almersdorp’

Door het Museumteam is een overdekt dorpje gebouwd in jaren ’40 stijl. Je gaat echt tot in detail terug in de tijd met een kruidenierswinkel, gezellig bruincafé, huisje, drukkerij, klaslokaal en nog meer. In dit dorpje staat de burgerlijke kant van de Tweede Wereldoorlog centraal.

Met het Verhalengidsboekje kun je op eigen gemak door het dorpje gaan en de verhalen ontdekken. Het dorpje is 225m2 groot en behalve de zolder, is alles goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Ook is onze ervaring dat dit jaren ’40 dorpje voor ouderen echt een feest van herkenning is!

Expositie 'Weg naar Vrijheid'

Bij deze expositie draait het om de meer onbekende verhalen en operaties uit de Tweede Wereldoorlog, maar die wel zeer belangrijk waren voor onze vrijheid nu. Bijvoorbeeld de logistieke operatie ‘Red Ball Express’ die nodig was om de 3 miljoen soldaten maandenlang te bevoorraden. Maar ook het maken van de zeer risicovolle noodbruggen over rivieren en kanalen waar de Duitsers de bruggen van hadden opgeblazen.

Met de Verhalenplattegrond kun je op eigen gemak de missies en verhalen ontdekken die nodig waren in de weg naar vrijheid. Expositie ‘Weg naar Vrijheid’ is 900m2 groot en is, inclusief de lift, zeer goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn.