Meer dan een museum

Collectie (Schenken)

Dankzij schenkingen van objecten kan Oorlogsmuseum Medemblik steeds breder en meer in detail de verhalen van toen vertellen. De objecten en verhalen die u schenkt worden door ons zorgvuldig beheerd en behouden voor toekomstige generaties. Heeft u een object, foto, document en/of verhaal uit de Tweede Wereldoorlog wat u wilt schenken, dan zijn we geïnteresseerd!

We willen u met klem vragen een foto te maken van de objecten en deze, voorzien van aanvullende informatie, te appen of mailen. Op deze manier kunnen we het snel delen binnen ons team en krijgt u uiterlijk binnen 3 werkdagen een reactie terug.

Museumcollectie

In Oorlogsmuseum Medemblik hebben we twee exposities ontwikkeld; één over de burgerlijke kant van de oorlog en één over de militaire kant van de oorlog. In deze exposities hebben we bijpassende materiële en immateriële collectie geplaatst waardoor het verhaal meer tot zijn recht komt. De bezoekers kunnen deze objecten zelf bekijken en ontdekken middels de interactieve Experience Tours volgens Escaperoom-concept óf op de meer traditionele manier door vrij rond te lopen.

Hieronder alvast een aantal collectie-objecten waarvan er drie direct zijn uitgelicht.

Kruikje ter nagedachtenis aan de kabelwacht tijdens de Tweede Wereldoorlog langs de spoorlijn tussen Hoorn & Medemblik, Oorlogsmuseum Medemblik

Kruikje ter ere van de kabelwacht

In december 1941 en februari 1942 worden door onbekenden de kabels van de Duitse Weerma...
Collectie Oorlogsmuseum Medemblik Wervelwind

Luchttijdschriften

Strooibiljetten Strooibiljetten waren pamfletten die vanuit de vliegtuigen werden uitge...
Alladin Petroleum kachel uit de Tweede Wereldoorlog, dit is een collectiestuk van Oorlogsmuseum Medemblik, een leuk en interactief museum

Aladdin petroleum kachel

Deze Aladdin petroleum kachel stond als reservekachel bij een gezin metjonge kinderen. ...
Collectie Oorlogsmuseum Medemblik kristallen glaasje

Kristallen glaasje

De onmogelijke keuze van een binnenvaartschipper uit Enkhuizen  Tijdens de oorlog...