Meer dan een museum

Experience tours

We hebben 2 exposities ontwikkeld over de Tweede Wereldoorlog. Expositie ‘Weg naar Vrijheid’ gaat over de militaire kant en Expositie ‘Keuzes in Almersdorp’ gaat over de burgerlijke kant.

 

Wil je de verhaallijn écht meekrijgen zoals het museumteam het heeft opgezet, dan raden we je aan om één van de 2 Experience Tours te beleven! Scroll snel naar onderen voor meer uitleg.

Experience Tour ‘Keuzes in Almersdorp’

Ontdek met deze Experience Tour volgens Escaperoom-concept het jaren ’40 dorpje en het leven van de bevolking in oorlogstijd.

De Experience Tour ‘Keuzes in Almersdorp’ vindt plaats in een overdekt dorpje, wat tot in detail gebouwd en ingericht is in jaren ’40 stijl. Welke keuzes maak jij? Je gaat codezinnen van Radio-Oranje ontcijferen, op zoek naar de geheime gang, zwarte ruilhandel drijven in het kruidenierswinkeltje, de verstopplek van de radio ontdekken en je ontdekt de verborgen schuilzolder. De tienduizenden bezoekers en vele honderden groepen die deze Experience Tour al hebben gedaan, zijn heel enthousiast over deze nieuwe en interactieve manier van museum bezoeken!

Oud klaslokaaltje in een museum met schoolbanken, oude landkaarten, opgezette dieren, schoolbord
Kinderen kruipen uit tunnel tijdens een Escaperoom in een museum en doen allemaal opdrachten
Oude man kruipt door geheime tunnel tijdens escaperoom in een Tweede Wereldoorlog Museum
Een Tweede Wereldoorlog krant ligt op tafel in een oud bruincafé in een Oorlogsmuseum
Een oude tafel met tafelkleed en stoelen in het oude bruincafé van een Oorlogsmuseum
Mooi dorpspleintje met hink-stap-sprong, klimrek en winkeltjes in een overdekt museum over de Tweede Wereldoorlog

Experience Tour ‘Weg naar Vrijheid’

Ontdek de ‘Weg naar Vrijheid’ door met deze Experience Tour in ‘de schoenen’ van een soldaat te stappen en beleef onbekende, maar zéér belangrijke operaties die nodig waren voor onze vrijheid nu!

Zo help je ‘Jimmy Spencer’ met het controleren van de lading die getransporteerd moest worden naar de 3 miljoen soldaten aan het West-Front en ontdek je waarom we vanwege buitensluiting bijna niks over deze zeer belangrijke operatie weten. Ook leer je van alles over noodbruggen en de Combat Engineers die deze ‘letterlijke’ bruggen naar de vrijheid maakten en ga je alleen of met je groepje meerdere missies voltooien. Deze Experience Tour is in 2022 live gegaan, de vele duizenden bezoekers en honderden groepen die het al gedaan hebben, verwonderden zich over deze onbekende geschiedenis en de manier waarop ze het interactief beleefden.

Bezoekers spelen de militaire Escaperoom met elkaar in een Oorlogsmuseum met een opdracht in de Tweede Wereldoorlog Warroom
Type Treinwagon uit de Tweede Wereldoorlog die gebruikt is voor de deportaties naar de concentratiekampen, staat in een Oorlogsmuseum
Tweede Wereldoorlog Legervoertuigen die in een Oorlogsmuseum staan, GMC CCKW353
Militaire display met legervoertuigen, noodbruggen, poppen met uniform, tanks, kanonnen en wapens uit de Tweede Wereldoorlog
Mensen bezoeken een militair legermuseum en kijken naar legervoertuigen, motoren, boten, tanks, kanonnen en wapens
Zeldzame spullen van het leger uit de Tweede Wereldoorlog in een militair museum

Zowel het Museumbezoek als de W.O.II lezingen zijn zeer boeiend!

De escape room met een groep volwassenen gedaan. Was daarna zo enthousiast dat ik mijn buurmeisje van 11 heb meegenomen en hetzelfde heb gedaan. Ze had vooraf wat angst voor oorlogsbeelden, maar tijdens de “dorp-escape room” krijg je daar niks van mee. Ze was razend enthousiast en heeft veel opgestoken. De lezingen zijn fascinerend en meeslepend. Mensen vertellen er hun eigen (familie-)ervaringen of er zijn deskundigen of fanatieke hobbyisten die met beeld en geluid van begin tot eind boeien. Een MUST om naar toe te gaan voor inwoner en toerist. En dus ook voor kinderen! Medemblik mag hier trots en moet hier zuinig op zijn!
Lees verder...
25-01-2023
Pascal Schaap - Museum- & lezingbezoeker

Iedereen deed fanatiek mee met het W.O.II Improvisatiespel!

Wij hebben een hele mooie familiedag gehad. De Experience Tour wat super mooi in elkaar is gezet en eruit ziet, het spel element in groepjes en bovenal zeer leerzaam! Het Improvisatiespel in het theater wat maakte dat iedereen fanatiek mee heeft gedaan onder goede leiding. De rondrit in de WOll truck. En daarnaast zijn we innerlijk ook goed verzorgd met de traditionele gerechten van die tijd. Ze hebben iets moois en educatiefs neergezet en de passie en enthousiasme straalt ervan af. Zeer zeker een aanrader !!!
Lees verder...
29-12-2022
Margreet Nieuweboer - Familiedag met middag- & avondprogramma - 21 personen

Mijn eerste bezoek beviel zo goed, dat ik er een halfjaar later mijn verjaardag heb gevierd!

Voor het jaarlijks uitje van mijn leesclub kwamen we bij het Oorlogsmuseum Medemblik uit. De info op de site zag er aantrekkelijk uit, vandaar. Maar wat we die dag zagen, hoorden, beleefden hadden we niet kunnen bedenken. De tour met opdrachten door het dorp, de aankleding, de zichtbare professionaliteit waarbij alles neergezet is, de mensen die er werken. Fantastisch! Met mijn leesclub deden we ook de workshop glas graveren. Echt superleuk en gezellig. De theeglazen gebruiken we nog dagelijks. Mijn enthousiasme was zo groot dat ik een halfjaar later mijn verjaardag met het gezin in het Oorlogsmuseum heb gevierd. Weer met een goed verzorgde lunch. Nu geen glas graveren, maar wel de Experience Tour met soldaat Jimmy. Mijn gezin nam mijn enthousiasme voor het museum snel over. Superleuke dag weer. Gelukkig, want dat vind ik echt: het Oorlogsmuseum in Medemblik moet je zien en ondergaan. Doen!
Lees verder...
28-12-2022
Ina Hollander - 2x met een groep het museum bezocht

Hele leuke dag met als afsluiting de Workshop Houtbranden

Hele leuk hout branden workshop gehad met goede uitleg en lekkere hapjes. Vooraf hadden we eerst een tour gedaan door het museum wat erg interessant was en zeker aan te bevelen. Een hele leuke dag met een leuke herinnering.
Lees verder...
27-12-2022
Esther Brouwensijn - Met familieleden een leuk uitje - 5 personen

Voortreffelijke High Tea, ook voor Vegetariërs!

Wat een mega-ervaring! Het ontvangst was hartelijk, de tour leerzaam, verrassend en spannend. Daarna een gezellige High Tea. Helemaal in stijl, met een modern tintje. Heel veel keuze uit de verschillende theesmaken en de hapjes waren voortreffelijk én werden aangevuld. Ook voldoende keus voor de vegetariërs onder ons.
Lees verder...
17-04-2022
Ageeth Nolet - Groepsuitje met meerdere activiteiten - 8 personen

Afsluiting van gezinsbezoek met rondrit in echte Jeep!

Met onze 14 jarige neef een geweldige ‘escape’ speurtocht gedaan. Zit ontzettend goed in elkaar, met verrassende schuilplekken. Belangrijk om de gebeurtenissen uit de WO II ook levend te houden. De Jeep tour was een leuke afsluitingen. Dat er nog veel scholen met hun leerlingen langs mogen komen!
Lees verder...
23-02-2020
Corine Koning - Met het gezin het museum bezocht

Kinderen wilden eerst niet, maar vonden het verrassend leuk!

Wij zijn vandaag naar dit super interessante museum geweest. De kinderen wilde eigenlijk niet omdat museum klinkt oudbollig maar dit is zo leuk gedaan dat het een soort van escape room is. Je gaat in verschillende huisjes oa. Drukkerij, winkeltje, schuilzolder, geheimkruipruimte op ontdekkingstocht en je moet een speurtocht maken. Dit hebben ze ook niet te makkelijk gemaakt. Je bent wel even zoet om het op te lossen. Wij zijn in totaal 3 uur in het museum geweest en we waren ook erg onder de indruk van alle oorlogs voertuigen die daar allemaal te zien waren. Allemaal nog in goede conditie! Aan het eind van de rit zeiden mijn kinderen dat ze heel erg leuk vonden en dat ze blij waren dat we er naar toe zijn gegaan! Wij raden dit dan ook aan om naar toe te gaan of het nu regent of bloed heet is buiten. Het is overdekt en lekker koel. Groetjes Caroline uit Purmerend
Lees verder...
12-07-2020
Caroline Schokker - Met het gezin het museum bezocht

Moeder en zoon hebben genoten met Experience Tour

Ik heb samen met mijn zoon van 14 jaar de Experience Tour ‘ Weg naar Vrijheid’ mogen ontdekken. We hebben allebei genoten. Hij als WOII kenner en ik als spelletjes fanaat. En niet te vergeten enthousiaste medewerkers die ons op weg hielpen. Wij komen zeker nog een keer op bezoek.
Lees verder...
02-05-2022
Desiree Kamstra - Moeder en zoon hebben het museum bezocht

Een ontzettend leuk museum voor alle leeftijden!

Een ontzettend leuk museum waar je een goede indruk krijgt van wat er allemaal gebeurde in het dagelijks leven in de 2e Wereldoorlog rondom Medemblik. Het ziet er allemaal mooi verzorgd uit. Voor kinderen van verschillende leeftijden is het ook erg leuk. De vrijwilligers zijn heel behulpzaam en kundig. We hebben ons hier goed vermaakt en komen zeker nog een keer terug. Hartelijk dank aan het hele team van het Oorlogsmuseum voor hun gastvrijheid!
Lees verder...
28-02-2022
Madeleine Vliegenthart - Met het gezin het museum bezocht

Geslaagde dag met familie jong en oud in het museum

Met de hele familie (jong en oud) naar het Oorlogsmuseum in Medemblik voor de experience tour. Opgehaald met legertrucks, dit was al een belevenis. Onderweg naar Medemblik stil gestaan bij oorlogsmonumenten. Op locatie in Medemblik een goed verzorgde lunch en hierna verschillende activiteiten. Als afsluiting een echt leger maal en weer terug naar huis met de trucks. We hebben genoten. Hartelijk bedankt voor de goede verzorging.
Lees verder...
05-04-2022
Ingrid Stapel 30-jarig huwelijk met dagprogramma - 31 personen

Geslaagd bezoek met gezin in echt doe-museum!

Super leuke escape room achtige speurtocht in een dorpje van 1940. Voor hele jonge kinderen waarschijnlijk iets te moeilijk maar echt een aanrader van 6/7 tot 99 jaar . Behulpzaam personeel en alle spullen verkeren in zeer goede staat
Lees verder...
10-04-2022
Wouter Keesom - Met het gezin het museum bezocht

Experience Tour ook goed te doen met kinderen

Wat een leuk en verrassend museum! De escape tour was superleuk en is heel goed te doen met kinderen vanaf een jaar of 7/8. Onwijs vriendelijke en betrokken medewerkers, die je daar waar nodig soms even op weg helpen bij de opdrachten. Tevens is het spelenderwijs leerzaam.
Lees verder...
06-06-2022
Marjolein G. - Met het gezin het museum bezocht

Leuke missies en interessante verhalen met de Experience Tour

Wat een leuke manier om door een museum te gaan. Een experience,weg naar de vrijheid, met leuke missies en erg interessante verhalen. En met hele enthousiaste vrijwilligers. Echt een aanrader!
Lees verder...
20-08-2022
Djamilla Vink - Met het gezin het museum bezocht

Belevingsmuseum waarbij je actief geschiedenisraadsels oplost

Heel mooi en liefdevol vormgegeven belevingsmuseum, werden hartelijk ontvangen, alles werd uitgelegd. Zodat we de geschiedenis met vrienden konden beleven. Het geheel duurt ongeveer 2 uur, afhankelijk van je eigen snelheid, om de geschiedenisraadsels op te lossen die je worden gegeven. Iedereen die van deze aanpak houdt, zal het heerlijk vinden om iets van een escaperoom-gevoel te krijgen door de puzzels op te lossen. Heel mooi gedaan, ook geschikt voor gezinnen.
Lees verder...
25-08-2022
Christian Bovens - Met vakantievrienden het museum bezocht

Op Escaperoom-achtige wijze ga je door het museum!

Ontzettend leuk en leerzaam museum. Op escaperoom-achtige wijze ga je door het museum. Wij hebben de experiencetour ‘Keuzes in Almersdorp’ gedaan. De tour is ingericht met oog voor detail, heel verrassend.
Lees verder...
23-11-2022
Pauline Boon - Met het gezin het museum bezocht

Groep collega’s geniet van verrassende Experience Tour

We hebben een experience escaperoom gedaan met een groep collega’s bij het Oorlogsmuseum. Wat een verrassing. Deze mensen werken vanuit liefde en passie en doen er alles voor om een perfecte beleving te creëren en een duidelijke boodschap mee te geven. Voor kinderen en volwassenen. We hebben genoten!
Lees verder...
02-12-2022
Annette Wammes - Gemeente Medemblik afdeling Communicatie - 8 personen

Super partijtje met patat in legertruck voor zoon

Wat een super partijtje heeft mijn zoon gehad (9 jaar). Alles was goed verzorgd. De opdrachten bij de escaperoom waren educatief en toch niet te moeilijk. Daarna de Oudhollandse spelletjes en als top afsluiting patat eten in de laadbak van een legervoertuig. Super behulpzaam en vriendelijke vrijwilligers die er zijn. Iedereen heeft genoten en we komen zeker nog eens terug!
Lees verder...
17-09-2022
Carry Boschma - Kinderfeestje voor zoon van 9 jaar - 9 personen

Geslaagde Zussendag met activiteiten zoals Workshop Houtbranden

Zussendag gehad bij het oorlogsmuseum. Programma was geheel naar onze wensen ingedeeld. Alles is mogelijk met de zeer bevlogen vrijwilligers. Voor elke leeftijdsklasse is er veel te beleven. Ongelooflijk dat ze dit in een paar jaar tijd hebben opgezet. Je waant je helemaal in de jaren 40-45. Wij hebben de experience tour gedaan, een heerlijke lunch gehad in de belevingsruimte en een workshop houtbranden gedaan. Het enthousiasme van onze groep maakte de dag zeer geslaagd.
Lees verder...
02-10-2022
Marion Bakker - Zussendag met middagprogramma - 11 personen

Genoten van Heerlijke High Tea!

Super geslaagde middag gehad hier. Eerst een rondje met de legertruck door Medemblik en hierna aan de heerlijke high tea, in de dorpse sferen van tijdens de oorlog. Erg mooi ingericht ook en er is duidelijk veel tijd en aandacht aan het inrichten besteed! Hierna nog de experience weg naar vrijheid gedaan met vele leuke en educatieve puzzel spellen in een escape room vorm. Echt een aanrader voor jong en oud!
Lees verder...
25-11-2022
Bridget Kiburg - Vriendinnengroepje opgehaald met legertruck - 6 personen

Prachtige dag gehad met bedrijfsuitje van 75 personen!

Geweldige dag gehad 19 Oktober 2022, bij het Oorlogsmuseum. Samen met de collega’s Taxi West Friesland en Taxi Tromp werden we bij de bedrijven opgehaald met legertrucks en gebracht naar het Oorlogsmuseum in Medemblik. Heerlijke lunch gehad en daarna de “Experience tour” in groepen gedaan. Hier krijg je d.m.v. opdrachten een hele andere kijk op de 2e wereld oorlog, die bij vele nog niet zo bekend was. Het mooie hiervan is dat het gedaan kan worden als teambuilding en iedereen mee moet doen. Vervolgens peddelwedstrijd en het hilarische improvisatiespel gedaan. Als afsluiting nog een heerlijk 3 gangen diner waarin de “blauwe hap” vanzelf sprekend niet mocht ontbreken. Lars en het hele team van het Oorlogsmuseum, dankzij jullie enthousiasme en inzet heeft iedereen een prachtige dag gehad. een aanrader voor iedereen, ga zo door!!! Groet Rob en Toos Kaijer / Taxi Kaijer
Lees verder...
27-10-2022
Rob Kaijer - Taxibedrijf Kaijer Wervershoof - 75 personen

Fantastisch teamuitje gehad, geschikt voor iedereen!

Wij hebben met ons team een fantastisch uitje gehad bij het Oorlogsmuseum in Medemblik. Het was misschien een beetje gewaagd omdat gezien de situatie in Oekraïne er mogelijk wat collega’s moeite zouden hebben met dit uitje. Echter ook de met alle respect collega’s die vroeger mee zouden lopen met de pacifistengroep het “gebroken geweertje” in hun tuinbroek hebben genoten van dit uitje. Met name de experience toer in combinatie met de verhalen en opdrachten is door iedereen heel positief ervaren. Kortom een aanrader voor een actief, educatief, afwisselend uitje. Ook voor mensen die niets of weinig met oorlog of defensie hebben. Ook de horeca in de stijl van toen is leuk opgezet.
Lees verder...
20-11-2022
Frank Sentener - Gemeente Hoorn afdeling Onderwijs & Leasure - 15 personen

Geslaagde familiedag voor jong en oud!

Op 24 september familiedag gehad in dit prachtige museum, voor jong en oud is het fantastisch om te zien, hoe ze in die tijd leefden, en de oorlog zijn doorgekomen. We werden opgehaald door twee trucks waar de familie een rondrit maakte door Medemblik, dat vonden velen onder ons al heel indrukwekkend. We werden warm onthaald door Lars en de andere vrijwilligers. De experience route gedaan, waar we letters bij elkaar moesten zoeken, aan het eind als je het goed had gedaan een woord kwam, in ons groepje was het nog even puzzelen, toch uiteindelijk gevonden. Daarna gingen we gezellig borrelen met elkaar, om 17:00 uur stond de Blauwe hap, voor ons klaar, met de uitleg hoe ze aan die naam gekomen zijn, daarna nog genoten van het ijsbuffet, dan komt er ook weer een einde aan deze middag/avond. Nadat de familie weer in de trucks zijn terug gebracht naar huis, hebben we alleen maar lof gekregen, hoe we dit georganiseerd hadden. Uiteraard zonder de medewerkers van dit prachtige museum, hadden wij dit zelf niet zo gekregen. Nogmaals alle dank hiervoor, raadt het aan als u ook wat te organiseren heeft, verjaardag, huwelijk, of zomaar een bezoek te brengen. Voor groot en klein is er iets te doen, zo houden we de verhalen over de eerste en tweede oorlog in stand!
Lees verder...
28-09-2022
Reina Beglinger - Familiedag met middag- & avondprogramma - 20 personen

YOU provide THAT experience with this museum!

‘We will never forget!’ is a quote that is often used. I say: ‘Really??’ How can we remember what we never experienced? YOU provide THAT experience with this museum!
Lees verder...
26-10-2022
Helen Ayer Patton - Granddaughter of W.W.II General George S. Patton Jr.

Teamuitje in het museum een geweldige ervaring!

Hadden een teamuitje en mochten in groepjes de experience tour doen. Wauw wat gaaf, leuke opdrachten en gelijk erg leerzaam. Daarna héérlijk gegeten wat klaar gemaakt werd door enthousiaste koks in een legerkeuken. Een échte aanrader. Dank jullie wel voor deze geweldige ervaring!
Lees verder...
19-12-2022
Anouschka Timm - Bedrijfsuitje Vrijwilligerspunt West-Friesland uit Hoorn - 39 personen