Experience tours

We hebben 2 exposities ontwikkeld over de Tweede Wereldoorlog. Expositie ‘Weg naar Vrijheid’ gaat over de militaire kant en Expositie ‘Keuzes in Almersdorp’ gaat over de burgerlijke kant.

 

Wil je de verhaallijn écht meekrijgen zoals het museumteam het heeft opgezet, dan raden we je aan om één van de 2 Experience Tours te beleven! Scroll snel naar onderen voor meer uitleg.

Experience Tour ‘Keuzes in Almersdorp’

Ontdek met deze Experience Tour volgens Escaperoom-concept het jaren ’40 dorpje en het leven van de bevolking in oorlogstijd.

De Experience Tour ‘Keuzes in Almersdorp’ vindt plaats in een overdekt dorpje, wat tot in detail gebouwd en ingericht is in jaren ’40 stijl. Welke keuzes maak jij? Je gaat codezinnen van Radio-Oranje ontcijferen, op zoek naar de geheime gang, zwarte ruilhandel drijven in het kruidenierswinkeltje, de verstopplek van de radio ontdekken en je ontdekt de verborgen schuilzolder. De duizenden bezoekers en vele groepen die de Experience Tour al hebben gedaan, zijn heel enthousiast over deze nieuwe en interactieve manier van museum bezoeken!

Oud klaslokaaltje in een museum met schoolbanken, oude landkaarten, opgezette dieren, schoolbord
Kinderen kruipen uit tunnel tijdens een Escaperoom in een museum en doen allemaal opdrachten
Oude man kruipt door geheime tunnel tijdens escaperoom in een Tweede Wereldoorlog Museum
Een Tweede Wereldoorlog krant ligt op tafel in een oud bruincafé in een Oorlogsmuseum
Een oude tafel met tafelkleed en stoelen in het oude bruincafé van een Oorlogsmuseum
Mooi dorpspleintje met hink-stap-sprong, klimrek en winkeltjes in een overdekt museum over de Tweede Wereldoorlog

Experience Tour ‘Weg naar Vrijheid’

Ontdek de ‘Weg naar Vrijheid’ door met deze Experience Tour in ‘de schoenen’ van een soldaat te stappen en beleef onbekende, maar zéér belangrijke operaties die nodig waren voor onze vrijheid nu!

Zo help je ‘Jimmy Spencer’ met het controleren van de lading die getransporteerd moest worden naar de 3 miljoen soldaten aan het West-Front en ontdek je waarom we vanwege buitensluiting bijna niks over deze zeer belangrijke operatie weten. Ook leer je van alles over noodbruggen en de Combat Engineers die deze ‘letterlijke’ bruggen naar de vrijheid maakten en ga je alleen of met je groepje meerdere missies voltooien. Deze Experience Tour is in 2022 live gegaan, de bezoekers en tientallen groepen die het al gedaan hebben, verwonderden zich over deze onbekende geschiedenis en de manier waarop ze het interactief beleefden.

Bezoekers spelen de militaire Escaperoom met elkaar in een Oorlogsmuseum met een opdracht in de Tweede Wereldoorlog Warroom
Type Treinwagon uit de Tweede Wereldoorlog die gebruikt is voor de deportaties naar de concentratiekampen, staat in een Oorlogsmuseum
Tweede Wereldoorlog Legervoertuigen die in een Oorlogsmuseum staan, GMC CCKW353
Militaire display met legervoertuigen, noodbruggen, poppen met uniform, tanks, kanonnen en wapens uit de Tweede Wereldoorlog
Mensen bezoeken een militair legermuseum en kijken naar legervoertuigen, motoren, boten, tanks, kanonnen en wapens
Zeldzame spullen van het leger uit de Tweede Wereldoorlog in een militair museum

Zowel het Museumbezoek als de W.O.II lezingen zijn zeer boeiend!

De escape room met een groep volwassenen gedaan. Was daarna zo enthousiast dat ik mijn buurmeisje van 11 heb meegenomen en hetzelfde heb gedaan. Ze had vooraf wat angst voor oorlogsbeelden, maar tijdens de “dorp-escape room” krijg je daar niks van mee. Ze was razend enthousiast en heeft veel opgestoken. De lezingen zijn fascinerend en meeslepend. Mensen vertellen er hun eigen (familie-)ervaringen of er zijn deskundigen of fanatieke hobbyisten die met beeld en geluid van begin tot eind boeien. Een MUST om naar toe te gaan voor inwoner en toerist. En dus ook voor kinderen! Medemblik mag hier trots en moet hier zuinig op zijn!
Lees verder...
25-01-2023
Pascal Schaap - Museum- & lezingbezoeker

Iedereen deed fanatiek mee met het W.O.II Improvisatiespel!

Wij hebben een hele mooie familiedag gehad. De Experience Tour wat super mooi in elkaar is gezet en eruit ziet, het spel element in groepjes en bovenal zeer leerzaam! Het Improvisatiespel in het theater wat maakte dat iedereen fanatiek mee heeft gedaan onder goede leiding. De rondrit in de WOll truck. En daarnaast zijn we innerlijk ook goed verzorgd met de traditionele gerechten van die tijd. Ze hebben iets moois en educatiefs neergezet en de passie en enthousiasme straalt ervan af. Zeer zeker een aanrader !!!
Lees verder...
29-12-2022
Margreet Nieuweboer - Familiedag met middag- & avondprogramma - 21 personen

Mijn eerste bezoek beviel zo goed, dat ik er een halfjaar later mijn verjaardag heb gevierd!

Voor het jaarlijks uitje van mijn leesclub kwamen we bij het Oorlogsmuseum Medemblik uit. De info op de site zag er aantrekkelijk uit, vandaar. Maar wat we die dag zagen, hoorden, beleefden hadden we niet kunnen bedenken. De tour met opdrachten door het dorp, de aankleding, de zichtbare professionaliteit waarbij alles neergezet is, de mensen die er werken. Fantastisch! Met mijn leesclub deden we ook de workshop glas graveren. Echt superleuk en gezellig. De theeglazen gebruiken we nog dagelijks. Mijn enthousiasme was zo groot dat ik een halfjaar later mijn verjaardag met het gezin in het Oorlogsmuseum heb gevierd. Weer met een goed verzorgde lunch. Nu geen glas graveren, maar wel de Experience Tour met soldaat Jimmy. Mijn gezin nam mijn enthousiasme voor het museum snel over. Superleuke dag weer. Gelukkig, want dat vind ik echt: het Oorlogsmuseum in Medemblik moet je zien en ondergaan. Doen!
Lees verder...
28-12-2022
Ina Hollander - 2x met een groep het museum bezocht

Hele leuke dag met als afsluiting de Workshop Houtbranden

Hele leuk hout branden workshop gehad met goede uitleg en lekkere hapjes. Vooraf hadden we eerst een tour gedaan door het museum wat erg interessant was en zeker aan te bevelen. Een hele leuke dag met een leuke herinnering.
Lees verder...
27-12-2022
Esther Brouwensijn - Met familieleden een leuk uitje - 5 personen

Voortreffelijke High Tea, ook voor Vegetariërs!

Wat een mega-ervaring! Het ontvangst was hartelijk, de tour leerzaam, verrassend en spannend. Daarna een gezellige High Tea. Helemaal in stijl, met een modern tintje. Heel veel keuze uit de verschillende theesmaken en de hapjes waren voortreffelijk én werden aangevuld. Ook voldoende keus voor de vegetariërs onder ons.
Lees verder...
17-04-2022
Ageeth Nolet - Groepsuitje met meerdere activiteiten - 8 personen

Afsluiting van gezinsbezoek met rondrit in echte Jeep!

Met onze 14 jarige neef een geweldige ‘escape’ speurtocht gedaan. Zit ontzettend goed in elkaar, met verrassende schuilplekken. Belangrijk om de gebeurtenissen uit de WO II ook levend te houden. De Jeep tour was een leuke afsluitingen. Dat er nog veel scholen met hun leerlingen langs mogen komen!
Lees verder...
23-02-2020
Corine Koning - Met het gezin het museum bezocht

Kinderen wilden eerst niet, maar vonden het verrassend leuk!

Wij zijn vandaag naar dit super interessante museum geweest. De kinderen wilde eigenlijk niet omdat museum klinkt oudbollig maar dit is zo leuk gedaan dat het een soort van escape room is. Je gaat in verschillende huisjes oa. Drukkerij, winkeltje, schuilzolder, geheimkruipruimte op ontdekkingstocht en je moet een speurtocht maken. Dit hebben ze ook niet te makkelijk gemaakt. Je bent wel even zoet om het op te lossen. Wij zijn in totaal 3 uur in het museum geweest en we waren ook erg onder de indruk van alle oorlogs voertuigen die daar allemaal te zien waren. Allemaal nog in goede conditie! Aan het eind van de rit zeiden mijn kinderen dat ze heel erg leuk vonden en dat ze blij waren dat we er naar toe zijn gegaan! Wij raden dit dan ook aan om naar toe te gaan of het nu regent of bloed heet is buiten. Het is overdekt en lekker koel. Groetjes Caroline uit Purmerend
Lees verder...
12-07-2020
Caroline Schokker - Met het gezin het museum bezocht

Moeder en zoon hebben genoten met Experience Tour

Ik heb samen met mijn zoon van 14 jaar de Experience Tour ‘ Weg naar Vrijheid’ mogen ontdekken. We hebben allebei genoten. Hij als WOII kenner en ik als spelletjes fanaat. En niet te vergeten enthousiaste medewerkers die ons op weg hielpen. Wij komen zeker nog een keer op bezoek.
Lees verder...
02-05-2022
Desiree Kamstra - Moeder en zoon hebben het museum bezocht

Een ontzettend leuk museum voor alle leeftijden!

Een ontzettend leuk museum waar je een goede indruk krijgt van wat er allemaal gebeurde in het dagelijks leven in de 2e Wereldoorlog rondom Medemblik. Het ziet er allemaal mooi verzorgd uit. Voor kinderen van verschillende leeftijden is het ook erg leuk. De vrijwilligers zijn heel behulpzaam en kundig. We hebben ons hier goed vermaakt en komen zeker nog een keer terug. Hartelijk dank aan het hele team van het Oorlogsmuseum voor hun gastvrijheid!
Lees verder...
28-02-2022
Madeleine Vliegenthart - Met het gezin het museum bezocht

Geslaagde dag met familie jong en oud in het museum

Met de hele familie (jong en oud) naar het Oorlogsmuseum in Medemblik voor de experience tour. Opgehaald met legertrucks, dit was al een belevenis. Onderweg naar Medemblik stil gestaan bij oorlogsmonumenten. Op locatie in Medemblik een goed verzorgde lunch en hierna verschillende activiteiten. Als afsluiting een echt leger maal en weer terug naar huis met de trucks. We hebben genoten. Hartelijk bedankt voor de goede verzorging.
Lees verder...
05-04-2022
Ingrid Stapel 30-jarig huwelijk met dagprogramma - 31 personen