Meer dan een museum

Samenwerken!

Als museum proberen we zo breed mogelijk ons maatschappelijke steentje bij te dragen. We werken graag samen met onze partners om dit te bereiken en elkaar hierbij te helpen. In het overzicht hieronder kun je zien welke partners we hebben en is kort omschreven waar deze samenwerkingen uit bestaan.

Heeft uw organisatie ook interesse in een samenwerking met ons museum? Dan komen wij graag met u in contact voor een vrijblijvend gesprek!

Samenwerkingspartners

Logo Netwerk Zuiderzeecollectie

Netwerk Zuiderzeecollectie

Zuiderzeecollectie.nl is een initiatief van het Netwerk Zuiderzeecollectie; een samenwerkingsverband van 27 instellingen rond het IJsselmeer. Op Zuiderzeecollectie.nl werkt een aantal van deze instellingen aan de presentatie van een gezamenlijke collectie. Oorlogsmuseum Medemblik is sinds de zomer van 2023 trots lid van het Netwerk Zuiderzeecollectie! De penvoerder van het netwerk is het welbekende Zuiderzeemuseum.

Logo Inzet Rooster werkt samen met Oorlogsmuseum Medemblik

Inzet Rooster

''Vrijwilligerswerk is vrijwillig maar niet vrijblijvend!'' is een veel gehoorde slogan. Dit is zondermeer waar maar als museum vinden we dat we het onze vrijwilligers wel zo overzichtelijk en makkelijk mogelijk moeten maken. Begin 2019 bestond ons team uit nog maar 8 vrijwilligers, 4 jaar later al bijna uit 100 vrijwilligers. Om het allemaal goed op rolletjes te laten lopen hebben we daarom het systeem van Inzet Rooster in de hand genomen waar we per 1-5-2023 mee gaan werken.

Logo van Bureau Halt uit Nederland die een maatschappelijke samenwerking heeft met Oorlogsmuseum Medemblik

Bureau Halt

‘‘Iedere jongere een kansrijke toekomst’’, dat is de missie van Halt. Door te onderzoeken en grenzen te verkennen leren jongeren, maar soms gaan ze daarbij te ver. Halt wordt vaak ingeschakeld als jongeren over de grens zijn gegaan. Met het kiezen voor een taakstraf kunnen ze laten zien dat ze geleerd hebben van hun fout(en) en dat ze iets willen doen om het goed te maken. Wij vinden dit een mooie insteek en zijn daarom sinds 2021 partner.

Logo van Holland Boven Amsterdam die een maatschappelijke samenwerking heeft met Oorlogsmuseum Medemblik

Holland Boven Amsterdam

Holland boven Amsterdam is een initiatief van 15 samenwerkende gemeentes die boven Amsterdam gelegen zijn om onder 1 website/paraplu onze mooie regio’s te promoten. Dit resulteert in zo’n 1 miljoen websitebezoekers per jaar! Deelnemende gemeentes zijn Alkmaar, Enkhuizen, Hoorn, Schagen en Medemblik. Wij zijn ook vertegenwoordigd op Holland Boven Amsterdam en we doen ook mee met leuke winacties!

Logo van CJP-Pas die een maatschappelijke samenwerking heeft met Oorlogsmuseum Medemblik, Cultureel Jongeren Paspoort Cultuurkaart

CJP-Pas

Sinds 2022 hebben we ook een samenwerking met CJP wat ‘Cultureel Jongeren Paspoort’ betekend. Zo’n 50% van de middelbare scholen zijn aangesloten bij de CJP. Wij bieden ons educatieve lesprogramma ook aan bij scholen van het voortgezet onderwijs die werken met de CJP-Pas. Scholen die ons bezoeken krijgen vanuit de CJP-Pas korting wat de financiële drempel (deels) wegneemt om het museum te bezoeken.

Logo van Visit Medemblik die met Rijk aan Verhalen een maatschappelijke samenwerking heeft met Oorlogsmuseum Medemblik

Visit Medemblik

Sinds 2017 presenteert toeristisch Medemblik zich onder een nieuwe huisstijl in samenwerking met de eigen (culturele) ondernemers. Een vloot is nu eenmaal beter zichtbaar dan een enkel scheepje. Ons museum is ook vertegenwoordigd op Visit Medemblik, net als onze activiteiten en evenementen. Ook zijn wij met onze activiteiten te vinden op de micro-site www.cultuurmedemblik.nl

Logo van SBB Stagemarkt die een maatschappelijke samenwerking heeft met Oorlogsmuseum Medemblik

SBB – Stagemarkt

We dragen ons maatschappelijke steentje op steeds breder niveau. Sinds 2021 zijn we officieel Erkend Leerbedrijf via SBB – Stagemarkt. In 2021-2022 hebben we 1 stagiair gehad via het Horizon College uit Hoorn en in 2022-2023 mogen we 3 stagiaires verwelkomen waaronder 1 leerling van ROC Amsterdam. Studenten kunnen zich bij ons breed oriënteren en het museum heeft er goede krachten bij, een echte Win-Win!

Logo van Esdégé-Reigersdaal uit Noord-Holland die een maatschappelijke samenwerking heeft met Oorlogsmuseum Medemblik

Esdégé-Reigersdaal

We willen graag een museum vóór en dóór iedereen zijn. Een bezoeker (Lennard) die permanent in de rolstoel zit, gaf na zijn bezoek aan dat het hem erg interessant leek om via zijn organisatie Esdégé-Reigersdaal, bij het Oorlogsmuseum mee te helpen. Na een inventariserend gesprek met Lennard en zijn begeleider, hebben we afgesproken dat Lennard vanaf eind 2022 iedere donderdagmiddag komt meehelpen.

Logo van WerkSaam Westfriesland uit West-Friesland die een maatschappelijke samenwerking heeft met Oorlogsmuseum Medemblik

WerkSaam Westfriesland

Als Oorlogsmuseum proberen we steeds breder ons maatschappelijk steentje bij te dragen. We willen niet alleen een museum vóór iedereen zijn, maar ook dóór iedereen. Vanuit dit oogpunt zijn we in contact gekomen met WerkSaam Westfriesland. Zij hadden een cliënt die op zoek was naar een werkplek voor 18 uur in de week. We zijn dit traject in het 4e kwartaal van 2022 gestart en dit bevalt erg goed!

Logo van Museumvereniging uit Nederland die een maatschappelijke samenwerking heeft met Oorlogsmuseum Medemblik

Museumvereniging

Ruim 450 musea zijn lid van de Museumvereniging. Elk lid mag participeren in de Museumkaart waar ruim 1,3 miljoen mensen in Nederland gebruik van maken. Oorlogsmuseum Medemblik is sinds 2023 lid van de Museumvereniging wat betekent dat Museumkaarthouders ook bij ons gratis het museum kunnen bezoeken. Daarbij vertegenwoordigd de Museumvereniging de Museumbranche waar we dankbaar gebruik van maken.

Logo van Museumregister Nederland die een maatschappelijke samenwerking heeft met Oorlogsmuseum Medemblik

Museumregister Nederland

Van 2020 t/m 2022 hebben we intensief samengewerkt met het Museumregister in het proces om ‘Geregistreerd Museum’ te worden. We hebben veel steun gehad aan de adviezen en feedback tijdens de route die we moesten afleggen om professioneel museum te worden. In oktober 2022 waren we dan ook zeer verheugd dat we te horen kregen dat we Museum Geregistreerd zijn!

Logo van Cultuurplatform Medemblik die een maatschappelijke samenwerking heeft met Oorlogsmuseum Medemblik

Cultuurplatform Medemblik

Dit platform waar wij ook bij aangesloten zijn, bestaat uit diverse vertegenwoordigers van organisaties op het gebied van kunst en cultuur. De meerwaarde van het Cultuurplatform zit in de ontmoetingen en het delen van kennis tussen de diverse organisaties. Naast de netwerk functie, werken we ook goed samen rondom de organisatie van de evenementen ‘Gouden Nacht’, ‘Rondje Cultuur’ en de ‘Dichter van Medemblik’.

Logo van Rik Derks uit Ommen die een maatschappelijke samenwerking heeft met Oorlogsmuseum Medemblik

Rik Derks

In 2022 hadden we een post op Facebook geplaatst dat we op zoek waren naar iemand die onze nieuwe website wilde gaan realiseren en daarbij de SEO en SEA inrichten en beheren. Vele partijen namen contact met ons op, zo ook Rik Derks. Hij vond de opzet van het museum, onze doelen en werkwijze, erg waardevol en daarom bood hij aan de huidige website met SEO en SEA tegen een mooie sponsorprijs te willen realiseren en na oplevering voor 3 maanden te willen beheren.

Logo van ABC EVENTS uit Haarlem die een maatschappelijke samenwerking heeft met Oorlogsmuseum Medemblik

ABC EVENTS

ABC Events organiseert groepsuitjes in legerstijl. Vanwege de raakvlakken hebben we begin 2020 enthousiast naar elkaar uitgesproken samenwerkingspartners te willen worden. Helaas had onze samenwerking door corona niet de start die we voor ogen hadden. Inmiddels hebben we samen een arrangement ontwikkeld die je hier kunt bekijken.

Logo van Nederlands Stoommachine Museum uit Medemblik die een maatschappelijke samenwerking heeft met Oorlogsmuseum Medemblik

Nederlands Stoommachine Museum

Als musea in dezelfde stad hebben we enthousiast de handen ineen geslagen om te kijken hoe we samen kunnen werken. Dit heeft onder andere al geresulteerd in het opzetten van een Teambuilding in W.O.II Stijl die plaatsvindt op het terrein van het Stoommachinemuseum waarbij zij de ontvangst met koffie en appelgebak met slagroom verzorgen, klik hier voor het filmpje.

Logo van Gemeente Medemblik die een maatschappelijke samenwerking heeft met Oorlogsmuseum Medemblik

Gemeente Medemblik

Logischerwijs is de gemeente Medemblik een belangrijke partner van het museum waar veel mee samengewerkt wordt. Voorbeelden zijn de 4-mei herdenking, de jaarlijkse Veteranendagen, en advisering bij en verlenen van vergunningen. Daarnaast organiseren ze veel activiteiten bij ons; bijvoorbeeld jeugdactiviteiten maar ook diverse team en afdelingsuitjes. Vanaf 2023 ontvangen we ook een bedrag aan structurele subsidie.

City Tours Medemblik Oorlogsmuseum

City Tours Medemblik

City Tours Medemblik is een initiatief wat mogelijk gemaakt wordt door de vrijwillige chauffeurs en gidsen in samenwerking met alle halteplaatsen waar Oorlogsmuseum Medemblik er sinds 2022 één van is. De City Tours is gratis te gebruiken door de toeristen en rijdt in het hoogseizoen vrijwel elke dag op vaste tijden die je via onderstaande websiteknop kunt bekijken. Een super mooi initiatief om met elkaar ons Medemblik te laten zien!

Logo van Pontoon Group ’40 – ’45 die een maatschappelijke samenwerking heeft met Oorlogsmuseum Medemblik

Pontoon Group ’40 – ‘45

De Pontoon Group is de allereerste samenwerkingspartner van het museum. Veel vrijwilligers van het museum zijn ook lid van de Pontoon Group en visa versa. De Pontoon Group doet mee aan herdenkingsevenementen in West-Europa en wordt door gemeentes en provincies gevraagd om bij lustrums op exact dezelfde plaats als toen, weer noodbruggen te bouwen zoals dat in de oorlog ook was. Klik hier voor een boeiend impressiefilmpje!

Logo van Westfriese Bedrijven Groep uit West-Friesland die een maatschappelijke samenwerking heeft met Oorlogsmuseum Medemblik

Westfriese Bedrijven Groep

De WBG bestaat uit ruim 1.000 ondernemers die in de regio West-Friesland gevestigd zijn. We waren al een paar jaar partner, maar eind 2022 zijn we ‘Parel’ geworden. Dit houdt in dat we actief zijn in de Parelwerkgroep Toerisme. Samen met nog een aantal andere parels zoals Westfries Museum, Zuiderzeemuseum en Strandpaviljoen Enkhuizen proberen we actief het toerisme te versterken in de regio!

Logo van Westfriese Bibliotheken uit West-Friesland die een maatschappelijke samenwerking heeft met Oorlogsmuseum Medemblik

Westfriese Bibliotheken

De Westfriese Bibliotheken is gevestigd in meerdere kernen binnen de regio West-Friesland. We hebben diverse samenwerkingen met elkaar. Zoals theatervoorstellingen die zij in het voorjaar bij ons in het jaren ’40 Bioscoop-theater organiseren waarbij er in een paar dagen tijd ruim 1.000 leerlingen langskomen. Ook werken we met hen samen in het Cultuurplatform van Medemblik.

Logo van Blauwe Schuit uit Hoorn die een maatschappelijke samenwerking heeft met Oorlogsmuseum Medemblik

Blauwe Schuit

De Blauwe Schuit is één van onze partners waar we het langst mee samenwerken. De Blauwe Schuit is gevestigd in Hoorn en verzorgd cultureel aanbod voor scholen in een aantal delen van West-Friesland waarbij ze onze educatieve lesprogramma’s hebben opgenomen in hun aanbod. Daarbij organiseert de Blauwe Schuit zo nu en dan activiteiten bij ons zoals theatervoorstellingen en cursussen.

Logo van Vrijwilligerspunt West-Friesland uit Hoorn die een maatschappelijke samenwerking heeft met Oorlogsmuseum Medemblik

Vrijwilligerspunt West-Friesland

Met Vrijwilligerspunt werken we zeer actief samen. We zijn stageplek voor MDT-trajecten en stagiaires die hun Maatschappelijke Stage (MAS) via Vrijwilligerspunt bij ons willen doen, zie hier een impressiefilmpje. We doen graag mee met de Vrijwilligersmarkt, West-Friese Beursvloer en verder organiseert Vrijwilligerspunt regelmatig activiteiten bij ons zoals de winnaarsavond voor ‘Vrijwilliger van het Jaar’.

Logo van SMH '40 - '45 die een maatschappelijke samenwerking heeft met Oorlogsmuseum Medemblik, Stichting Musea en Herinneringscentra '40-'45

SMH '40 - '45

Sinds 2020 zijn we aangesloten bij Stichting Musea en Herinneringscentra ’40 – ’45. Deze stichting wordt gevormd door een samenwerkingsverband van 45 Oorlogsmusea en Oorlogsherinneringscentra. We zijn een trots lid van dit collectief en zijn actief betrokken bij de gezamenlijke overleggen over collectie en educatie. Onze ambitie is om door te groeien van lid naar kerninstelling.