Meer dan een museum

19-07-2024

Op vrijdag 19 juli geeft Rob Janssen, slagveldgids en co-auteur van het boek “Invasie 1799”, een boeiende lezing over dit relatief onbekende stukje vaderlandse geschiedenis

In augustus 1799 vond een grootschalige invasie plaats op de stranden van Noord-Holland. Maar liefst 40.000 Britse en Russische soldaten zetten voet aan wal bij Callantsoog, wat leidde tot een maandenlange strijd die heel Nederland en met name Noord-Holland op zijn kop zette. Het doel van deze invasie was om de Fransen uit Holland te verdrijven en de Oranjes weer aan de macht te helpen. De toenemende invloed van Frankrijk was namelijk een doorn in het oog van de rest van Europa.

In deze lezing neemt Rob Janssen u mee terug naar het jaar 1799. Waarom werd Noord-Holland het brandpunt van de Europese machtsstrijd? We duiken in de details van de landing en de strategische bewegingen, bekijken hoe de Zijpe werd omgevormd tot een onneembare vesting en volgen de Britten en Russen naar de bloedige veldslagen bij Bergen, Egmond en Castricum. Ook de bezetting van Alkmaar en Hoorn komt aan bod. Grote en kleine verhalen uit een vergeten oorlog worden onthuld.

Voor de echte liefhebbers is er op zaterdag 7 september een begeleide dagtocht georganiseerd, waarbij de historische plekken bezocht worden waar eens de kanonnen bulderden en de cavalerie zijn charges uitvoerde. Meer informatie hierover is te vinden op www.dalstra.nl/slagveldreizen.

De lezing begint om 20:00, de inloop is vanaf 19:15

Je kunt vooraf ook gezellig komen eten om 18:30,
het Museumteam bereidt het gerecht van de avond op originele W.O.II Veldkeukens waar je door middel van Live-Cooking, bij kunt komen staan. Een unieke beleving! Geef het op bij het boeken van je ticket en er wordt contact met je opgenomen over het gerecht en eventuele dieetwensen.

Andere agendapunten

14 juli, 2024
Monumententour in legertruck

19 juli, 2024