Op het Sovjet Ereveld in Leusden liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie begraven. Na de Tweede Wereldoorlog werden ze slachtoffer van een nieuw conflict: door de Koude Oorlog toonde niemand belangstelling voor hen. Niemand identificeerde hen of informeerde hun nabestaanden. Ze raakten langzaam maar zeker in de vergetelheid. Totdat een jonge journalist, Remco Reiding, in 1998 besloot de soldaten te identificeren en hun nabestaanden te zoeken om hen te vertellen dat vader, grootvader, broer op het Sovjet Ereveld in Leusden begraven ligt.
En nu? Nu dreigen ze opnieuw slachtoffer te worden van een andere oorlog. Al kunnen zij er niets aan doen wat er in Oekraïne gebeurt. Wat betekent dit voor Reiding en voor de door hem opgerichte Stichting Sovjet Ereveld, die de nagedachtenis aan de soldaten levend probeert te houden? Hij vertelt erover op 28 april.
De lezing begint om 20:00, de inloop is vanaf 19:15
Je kunt vooraf ook gezellig komen eten om 18:30,
het Museumteam bereidt het gerecht van de avond op originele W.O.II Veldkeukens waar je doormiddel van Live-Cooking, bij kunt komen staan. Een unieke beleving! Geef het op bij het boeken van je ticket en er wordt contact met je opgenomen over het gerecht en eventuele dieetwensen.
Reiding (Amersfoort, 1976) werd voor zijn opsporingswerk geridderd en onderscheiden. Zijn enerverende zoektocht heeft hij beschreven in een boek: Kind van het Ereveld. In de woorden van Adriaan van Dis is zijn verhaal ‘een toonbeeld van empathie, doorzettingsvermogen en voorbeeldige journalistiek, maar vooral ook een daad van rechtvaardigheid’.
Van 2004 tot 2012 werkte Reiding als correspondent voor Nederlandse media in Moskou. Zijn verhalen over de schoolgijzeling in Beslan werden genomineerd voor het Gouden Pennetje.
Meer informatie: www.sovjet-ereveld.nl
Voor groepen groter dan 8 personen kunnen wij op afspraak ook altijd eerder / later én op maandag geopend zijn.
Abboneer je voor onze maandelijkse nieuwsbrief