Meer dan een museum

W.O.II Lezing
26-05-2023

De Spaanse Burgeroorlog (1936-1939), voorspel van de tweede Wereldoorlog.

In juli 1936 leidde de poging van een groep generaals om de wettig verkozen linkse regering van Spanje ten val te brengen tot een bloederige burgeroorlog die bijna drie jaar zou duren. De generaals – van wie Francisco Franco later de bekendste zou worden – kregen onmiddellijk grootscheepse militaire steun van fascistisch Italië en nazi-Duitsland. De westerse democratieën bleven neutraal en steunden de Spaanse Republiek niet.

Die steun kwam wel van mensen buiten Spanje die het opkomende fascisme en nationaalsocialisme als een bedreiging zagen voor de democratie. Ze kwamen uit meer dan vijftig landen naar Spanje en vormde de zogeheten “ Internationale Brigades”, een unicum in de geschiedenis. Onder hen zo’n 700 Nederlanders. In Spanje lukt het niet Franco tegen te houden en het land zucht vervolgens 40 jaar lang onder een zwaar autoritair regime. Op 1 september 1939, bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, wordt duidelijk hoe ernstig deze dreiging is.

Yvonne Scholten en Rik Vuurmans zijn medewerkers van de website Spanjestrijders.nl. De site beoogt een beeld te schetsen van achtergronden en motieven van enkele honderden Nederlandse spanjestrijders. Ze zullen een inleiding geven over de Spaanse Burgeroorlog en de link naar de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zullen ze twee boeken, Een Hollandse jongen aan de Ebro van Evert Ruivenkamp en Uit de Spaanse hel ontvlucht van Cor Dekker, presenteren van Spanjestrijders die hun herinneringen op papier hebben gezet en die onlangs zijn uitgebracht.

De lezing begint om 20:00, de inloop is vanaf 19:15

Je kunt vooraf ook gezellig komen eten om 18:30,
het Museumteam bereidt het gerecht van de avond op originele W.O.II Veldkeukens waar je door middel van Live-Cooking, bij kunt komen staan. Een unieke beleving! Geef het op bij het boeken van je ticket en er wordt contact met je opgenomen over het gerecht en eventuele dieetwensen.

Andere agendapunten

€10

26 mei, 2023
W.O.II Lezing - De Spaanse Burgeroorlog

W.O.II Lezing

Datum: 26-05-2023

Andere agendapunten

€10

23 juni, 2023
W.O.II Lezing Andijker verzet en Herdenken

€10

26 mei, 2023
W.O.II Lezing - De Spaanse Burgeroorlog