Het onderduikers verhaal van Alice Tichauer
Op vrijdag 11 oktober 2024 is er weer een bijzondere lezing georganiseerd! Corien Hielkema vertelt je over het indrukwekkende verhaal van Alice Tichauer en de familie Roos/Bruijn. Alice Tichauer werd in 1920 geboren in Breslau, tegenwoordig Wroclaw, en vluchtte na de Kristallnacht van 1938 naar Nederland.
In juli 1939 werd ze toegelaten tot het Joods Werkdorp in Slootdorp, waar ze een Huishoudopleiding volgde. Het Joods Werkdorp was een opvangcentrum voor Joodse jongeren die het nazi-regiem moesten ontvluchten en een opleiding volgden zodat ze in een veilig land werk konden krijgen.
Bij de ontruiming van het Werkdorp door de SS van 20 maart 1941 mocht Alice helpen om het Werkdorp schoon te maken en af te sluiten. Hierna kwam zij via het Joods verzet in Amsterdam en werkte daar bij de Joodsche Raad. Vanaf 1943 bood de familie Roos/Bruijn haar onderduikplekken in Alkmaar en Utrecht. Ze maakte de bevrijding mee in Soest en emigreerde na de oorlog naar Palestina. Tot aan haar dood in 2017 bleef Alice in contact met de familie Roos/Bruijn en vroeg ze zelfs een Yad Vashem-onderscheiding voor hen aan.
De lezing zal ook een unieke filmopname bevatten van een interview met een lid van de familie Roos/Bruijn, die Alice tijdens de oorlog beschermde. Corien Hielkema, coördinator van educatieprojecten en daarnaast gastspreker voor de Stichting Joods Werkdorp Wieringermeer, zal het verhaal vertellen.
De lezing begint om 20:00, de inloop is vanaf 19:15
Je kunt vooraf ook gezellig komen eten om 18:30,
het Museumteam bereidt het gerecht van de avond op originele W.O.II Veldkeukens waar je door middel van Live-Cooking, bij kunt komen staan. Een unieke beleving! Geef het op bij het boeken van je ticket en er wordt contact met je opgenomen over het gerecht en eventuele dieetwensen.
Voor groepen groter dan 8 personen kunnen wij op afspraak ook altijd eerder / later én op maandag geopend zijn. Maandagen wel in vakanties geopend.
Abboneer je voor onze maandelijkse nieuwsbrief